Dragi Čarlse,

Dok smo došli do kuće, košulja mi je bila potpuno natopljena, lepila se za leđa i ruke dok me je tresla groznica. Popeo sam se na sprat i lagano koračao prema onom delu hodnika kome se inače ne približavam. Znao sam da je danas dan za istinu, nije bilo svrhe da se junačim. Još jedan korak dalje. Pa onda još jedan. Roze vrata. Kad se samo setim koliko sam u početku dramio oko roze boje, insistirao da bude obojeno samo sa unutrašnje strane, ali su moje princeze pobedile u debati. Sada bih celu kuću prefarbao da to išta može da promeni. Nisam ni pokušavao da uhvatim kvaku. Čučnuo sam pored, naslonio ruke i obraz. Suze su mi same tekle, grlo mi se skupilo toliko da sam ostao bez vazduha. Pokidao sam dugmad da se ne bih ugušio, izgubio sam ravnotežu i seo. Znao sam da je na krevetu roze-beli prekrivač sa kvadratićima i izvezenim cvećem. Osetio sam i kako miriše, na nevinost, lepotu, život.

Taj miris sam ponovo osetio kada sam držao Diegovu ćerkicu, Auroru, na rođenju. Posle toga nisam imao snage da je vidim.

Znao sam da je na stočiću sveska sa crtežima, otiscima šake i sličicama Pepa praseta. Video sam nas, kako se u sobi vrtimo u krug držeći se za ruke, dok joj objašnjavam šta je sila teže – ja, njen Mesec, koji će uvek biti uz nju.

I to obećanje sam prekršio, sigurno sam rekorder! Svetski lider izdajnika i jadnika. Bolelo je nepodnošljivo. Nisam znao šta ću sa sobom i da li je moguće preživeti ovako nešto, ponovo.

Šaputao sam…Oprosti mi, molim te, pošto ja sebi ne mogu. Ne znam kako da nastavim bez tebe, bez vas.

Dopuzio sam do svoje sobe. Legao sam na stomak i delićem oka gledao u slike koje mi je poslao Diego. Na njima je bila devojčica, lepa kakvu nisam mogao ni da zamislim. Sve bih dao da budem stric kakvog zaslužuje, da budem deo njenog života. Možda, ako bih uspeo da sednem u avion…

Čitao sam pismo dvadeseti put:

’’Aurora puni tri godine sledećeg meseca. Stvarno bismo voleli da budeš ovde, ali razumećemo ako ne budeš mogao da dođeš. Ti si deo i ove porodice, nedostaješ nam. Željan sam da se ispričam sa tobom. Pričam joj o stricu i jedva čeka da te upozna. Dok se smeje, pravi isti blesavi zvuk kao ti, a i nervira me isto kao ti. Zaljubićeš se kad je budeš video…’’

Zaspao sam, potpuno iscrpljen, čim sam rezervisao kartu.